Ljummen sallad med potatis, brysselkål, rödkål och apelsin

40 minuter 4 personer

Ljummen sallad med potatis, brysselkål, rödkål och apelsin. Servera med varmrökt lax och timjansmetana. Perfekt till lunch i advent eller att packa med sig på utflykten.

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Klä en plåt med bakplåtspapper.
  2. Dela potatisen och brysselkålen på mitten och lägg på plåten. Ringla över timjanolja, honung, salt och peppar.
  3. Ugnsrosta i mitten av ugnen i cirka 20-25 minuter, potatisen ska vara mjuk.
  4. Strimla rödkålen tunt, gärna på mandolin och skiva apelsinerna tunt. Lägg i en skål och massera in rapsolja, äppelcidervinäger, salt och peppar med händerna.
  5. Vänd ihop rödkålssalladen och bladsalladen med ugnsrostade potatis och brysselkål och lägg upp i en trälåda eller på tallrik. Toppa med en rejäl bit varmrökt lax, en klick smetana och picklade rapsfrön. Avsluta med att ringla över timjanolja. Servera varm eller ljummen.

Ingredienser

500 g varmrökt lax
300 g fast potatis
300 g brysselkål
150 g rödkål
1 dl smetana
4 nävar bladsallad
2 st apelsiner eller clementiner
2 msk äppelcidervinäger Köp
2 msk timjanolja Köp
2 tsk honung Köp
2 msk kallpressad rapsolja Köp
Picklade rapsfrön Köp
Färsk dill
Salt
Peppar