Höstgryta

En riktigt härlig höstgryta med säsongens alla godsaker.

Gör så här:

Värm hälften av vitlöksoljan i en stor stekgryta och bryn köttet. Lägg köttet åt sidan och tillsätt resten av vitlöksoljan i stekgrytan.

Bryn lök, timjan och svamp tills löken är genomskinlig. Tillsätt resten av grönsakerna och äpplet och värm ytterligare några minuter.

Lägg tillbaka köttet i grytan och häll i öl och kalvfond. Krydda med lagerblad, salt och peppar. Rör försiktigt runt i grytan så att allt blandas. Koka upp och låt puttra på svag värme i 2–3 timmar (helst längre). Tillsätt grädden före serveringen. Red med brun Maizena om så önskas.

Servera med kokt potatis eller potatismos med crème fraiche och hackad persilja.

Ingredienser

1 kilo högrev i tärningar
0,5 dl vitlöksolja Köp
3 stora gula lökar i tärningar
200 g rotselleri i tärningar
1/2 purjolök i skivor
En handfull färsk, hackad timjan
1 röd paprika i tärningar
250 g morot i skivor
250 g äpple i tärningar
220 g blandad svamp
6 dl kalvfond
0,5 dl öl av valfri sort (gärna porter)
5 lagerblad
1 dl grädde
Maizena, brun redning