Glutenfri äppelkaka med timjan

40 minuter 10 personer

En glutenfri äppelkaka med mandelmassa och sötmandel. Smaksätt med timjanolja och servera med vispad grädde eller vaniljsås.

  1. Klä en avlång form som rymmer cirka 2 liter med bakplåtspapper.
  2. Riv mandelmassa i en bunke och tillsätt vitblommig rapsolja och timjanolja. Vispa ihop med elvisp. Tillsätt ett ägg i taget och vispa till en krämig smet.
  3. Mixa sötmandel med en matberedare.
  4. Tillsätt mald sötmandel, strösocker, vaniljsocker, bakpulver och salt i smeten och vänd ihop.
  5. Bred ut smeten i formen.
  6. Skiva äpplena och vänd ihop med strösocker och kanel. Tryck ner i formen.
  7. Grädda kakan på 200 grader i mitten av ugnen i cirka 35-40 minuter.
  8. Servera kakan med vaniljsås eller vaniljglass.

Ingredienser

1 dl vitblommig rapsolja
200 g sötmandel
1 ½ dl strösocker
200 g mandelmassa
2 st ägg
2 msk timjanolja
1 msk vaniljsocker
½ tsk bakpulver
1 nypa salt
2 st äpple
2 tsk strösocker
2 tsk kanel