Cox Äppelmust | Kiviks Musteri

Bakad potatis med krämig skagenröra smaksatt med svenska örter

Dryckestips: Cox Äppelmust | Kiviks Musteri

Så gott med bakad potatis där kryddsmöret hade bl.a den oväntade ingrediensen rökt rapsolja i. Det var riktigt trevligt! Skagenröran blev fräschare med äpple, citronsaft och den underbara oljan med svenska örter i, mums! Kul sallad i sin enkelhet; svagt pepprig, fräsch och texturen lyfte med rapsfröna. Kombon allt tillsammans blev väldigt gott!

Att välja dryck till denna rätt kräver att man tänker på dels hur mycket citronsyra har man i, hur de olika oljorna kommer att mjukna rätten men också bära och bredda alla smaker, därtill kommer sältan från räkorna och de picklade rapsfröna.

Här kom Cox Äppelmust från Kiviks Musteri till sin rätt! En fruktig och frisk klarfiltrerad must gjord på äpplesorterna Cox Orange och Holsteiner Cox. Serveras sval men inte kylskåpskall, då kommer fruktsmaken fram bättre.

Musten gav en mjuk djuphet och lite bredd till rätten samt ett fräscht lyft genom alla maffiga smaker. Väldigt gott!

Jag valde att ha extra citron pressad över hela rätten efter en stund, då lyfte smakerna ännu mer. Gör gärna det, då märker ni hur syrligheten i rätten möter mustens äpplesyra som mjuknar och hjälper till att binda ihop en rätt med många smaker, dessutom kom fruktigheten i drycken fint fram. Toppen!

Nästa gång kommer jag också att riva lite citronzest i skagenröran och ha i äpplecidervinäger när jag gör 1-2-3 lagen.

Gunnarshög gör också rostade rapsfrön, lägg dessa i en 1-2-3 lag (koka upp, häll över rostade rapsfrön, på med lock, låt stå några timmar eller någon dag i kylen). Använd lagen som en dressing över rucolan, rapsfröna tillför krisp.

Carina Johansson, sommelier
www.vinochsmak.se

Ingredienser