Citronbakad lax med örtig salladstopping och rostad potatis

40 minuter 4 personer

I det här receptet har vi använt citronolja på både lax och potatis samt i såsen. Använd den rapsolja du gillar bäst eller har hemma. Fungerar lika bra med smakerna timjan, krondill, basilika eller neutral olja. Uteslut salt och honung helt och servera till hela familjen från 6 månader.

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Klä en plåt med bakplåtspapper.
  2. Klyfta potatisen i rejäla klyftor och lägg ut på plåten. Ringla över olja, salt, peppar och rostade rapsfrön. Ugnsrosta i mitten av ugnen i ca 15–20 minuter.
  3. Gör plats för laxen på plåten. Ringla över citronolja, rapshonung samt krydda med salt och peppar. Ställ tillbaka plåten i ugnen och baka ytterligare 15–20 minuter eller tills laxen har en innertemperatur på 55–56 grader och potatisen är mjuk.
  4. Riv dillen i mindre bitar och blanda med rucola i en skål. Vänd ner 3 msk vinägrett och krydda med salt och peppar. Lägg på laxen precis innan servering.
  5. Sås: Rör ihop smetana med olja och smaka av med salt och peppar. Låt stå i kylen fram till servering. Garnera gärna med lite extra citronolja samt rostade rapsfrön.

Ingredienser

800 g MSC märkt lax
2 msk citronolja Köp
1 tsk rapshonung Köp
Salt
Peppar

Potatis

1 kilo fast potatis
2-3 msk citronolja Köp
2 msk rostade rapsfrön Köp
Salt
Peppar

Sås

1 burk smetana ca 2 dl
2 msk citronolja Köp
Rostade rapsfrön
Salt
Peppar

Topping

1 kruka färsk dill
2 nävar rucola
3 msk vinägrett timjan Köp