Äpple- och rabarberpaj

1 paj

Gör så här:

Sätt ugnen på 180 grader, använd gärna en varmluftsugn. Blanda äpple och rabarber tillsammans med kanel, kardemumma, vanilj, honung, citronsaft, potatismjöl och socker. Häll blandningen i en smord, ugnsfast form.

Blanda havremjöl, vetemjöl, rapsfrömjöl, rostade rapsfrön, mandel, socker, kanel och vanilj i en skål. Klicka i smöret och häll i rapsolja. Rör samman till en smulig deg. Smula degen över äpple- och rabarberbitarna men tryck inte till. Grädda i en förvärmd ugn, ca 40–45 min.

Servera med crème fraiche, lättvispad grädde, vaniljglass eller grekisk yoghurt.

Ingredienser

Fyllning

350 g tärnat äpple
350 g tärnad rabarber
2 msk honung, gärna rapshonung Köp
2 msk råsocker
1 msk kanel
1 tsk kardemumma
1 msk potatismjöl
Saften från ½ citron
½ urkärnad vaniljstång
1 msk vitblommig rapsolja till att smörja formen Köp

Smuldeg

130 g havremjöl Köp
20 g rapsfrömjöl Köp
100 g vetemjöl Köp
30 g hackad mandel
75 g rörsocker
100 g smör
50 g kallpressad vitblommig rapsolja Köp
30 g rostade rapsfrö
1 tsk kanel
½ urkärnad vaniljstång

Sås

10g Köp